Bankiet w kawiarni? Może to nie do końca dobry pomysł, wszak bankiet to impreza duża, z rozmachem i sporą ilością jedzenia i napojów. Nie znaczy to jednak, że dbająca o jakość jedzenia i napojów kawiarnia nie powinna posiadać na wyposażeniu stołów bankietowych pozwalających na ekspozycję w lodzie.

Lodowa wystawa – dla duszy i ciała

Ekspozycja potraw i napojów jest wyzwaniem w każdym dziale gastronomii. Czy jest to catering, stoły szwedzkie w restauracjach hotelowych, ośrodkach wypoczynkowych czy SPA, albo jedzenie serwowane w małych barach i kawiarniach, to właściwie nie ma znaczenia – wszędzie jedzenie musi być zdrowe, świeże i smaczne.

Kawiarniane przekąski i napoje przez cały dzień

Kawiarnia serwująca napoje chłodzące, soki, smoothie, drobne przekąski czy owoce powinna dysponować sprzętem umożliwiającym wielogodzinne eksponowanie jedzenia bez uszczerbku dla jego jakości. Zachowanie takich standardów zapewniają stoły bankietowe z wannami do lodu.

Lodowe stoły wykonane z lekkiego metalu mogą mieć różne kolory i kształty. Różnią się także wielkością. Nieużywane można złożyć i przechować w magazynie.

Jedzenie czy napoje eksponowane jest na lodzie, który wypełnia wannę. Lód w połączeniu z jedzeniem daje wyłącznie dobre skojarzenia i wywołuje pozytywne emocje. Lód i chłód zapobiegają zepsuciu, sprzyjają zachowaniu jędrności i świeżości, pomagają przedłużyć żywotność – zachować smak oraz witaminy.

Lód wsypuje się do wanny o pojemności od kilkunastu do kilkudziesięciu litrów. Woda z roztopionego lody spływa swobodnie do pojemnika ukrytego pod stołem. W razie potrzeby lód można na bieżąco uzupełniać.

Jak wykorzystać stoły bankietowe lodowe w kawiarni?

Bankietowe stoły w kawiarni można wypełnić smoothie czy napojami w puszkach, butelkach, dzbankach. Nic nie pobudza pragnienia tak, jak widok schłodzonego naczynia, po którym spływa skroplona woda. Ułożenie napojów na lodowym stole gwarantuje więc wzrost sprzedaży napojów – tu specjaliści są zgodni: ekspozycja na lodzie, często bardzo kolorowa, działa podobnie jak ekspozycja w sklepach, która pobudza do tak zwanej sprzedaży impulsowej.

Wzrost obrotów będzie możliwy również poprzez oszczędności z racji wydłużania czasu świeżości przyrządzanych koktajli, soków, smoothie.

Lodowe wanny to świetne rozwiązanie, które powinna zastosować każda kawiarnia serwująca drobne przekąski typu sałatki warzywne czy owocowe albo kanapki. Jedzenie ułożone na lodowej warstwie przez wiele godzin nie straci nic na swojej wartości odżywczej, smaku oraz wyglądzie.