Organizacja eventów towarzyszących targom czy konferencjom albo innym imprezom, podczas których zaproszeni na bankiet goście spożywają posiłki, to trudne wyzwanie logistyczne. Aby dobrze zaaranżować miejsce bankietu, a catering zaserwować w sposób zachęcający do poczęstunku, warto użyć lodowych stołów bankietowych.

Stoły bankietowe na bankiet z cateringiem

Zdecydowanie najtrudniejszą kwestią podczas imprez bankietowych z cateringiem jest właściwa ekspozycja potraw i napojów. Właściwa – oznacza zarówno odpowiednią aranżację zachęcającą do poczęstunku, jak również ekspozycję, która pozwoli zachować potrawom i napojom świeżość przez dłuższy czas. Jeśli organizowana impreza odbywa się w ciepły, letni dzień – kwestia świeżości jedzenia nabiera szczególnego znaczenia z punktu widzenia zdrowia gości.

Najwygodniejszym, sprawdzonym sposobem jest eksponowanie potraw i napojów na lodzie, w specjalnie przeznaczonych do tego wannach lodowych. Aby nie wyglądały one pospolicie, jak ryby w markecie, warto znaleźć firmę cateringową dysponującą stołami bankietowymi o odpowiedniej konstrukcji lub zaopatrzyć się w takie meble pochodzące od dobrego producenta. Wśród wiodących są firmy skandynawskie – a któż lepiej zna się na lodzie i sposobach wykorzystywania go od Skandynawów?

Dlaczego warto posiadać stoły bankietowe do ekspozycji na lodzie?

Stoły lodowe zaopatrzone są w wanny z termicznymi kieszeniami, które znacznie spowalniają proces topnienia. Odpływ wody bezpośrednio na ziemię lub do zbiorników może odbywać się w sposób naturalny (grawitacyjny) lub wymuszony. W zależności od wielkości stołu do wanny można wsypać nawet około 30 kg lodu. Najlepiej używać lodu łuskanego, który jest elastyczny i wygodnie się na nim układa patery z jedzeniem czy napoje.

Lodowe stoły świetnie sprawdzają się na wielkich imprezach, gdzie serwuje się dużo jedzenia. Ale również nadadzą się na kameralne spotkanie w ogrodzie czy imprezy z cateringiem w pomieszczeniu zamkniętym. Każda uroczystość zyska na swojej świetności, gdy użyte zostaną nowoczesne stoły lodowe.

Stół z lodem wzbudza u gości pozytywne skojarzenia i wrażenia. Lód to chłód i świeżość. Świeżość jest przeciwieństwem zepsucia – a to oznacza, że catering serwowany na lodowych stołach kojarzy się ze zdrowiem.

Lodowe stoły to wygoda, to nowy wymiar gastronomii cateringowej. Specjaliści są zgodni, że podobnie jak Klienci sklepów dokonujący zakupów impulsowych, goście na bankiecie chętniej sięgają po potrawy leżące na lodzie, niż po te eksponowane w sposób tradycyjny.